Midcarpale instabiliteit

De pols is opgebouwd uit acht handwortelbeentjes. Bij beweging van de pols volgen de acht handwortelbeentjes onderling een vast patroon. In het geval van midcarpale instabiliteit is dit vaste patroon verstoord door zwakte in de ophanging van het polsgewricht.

Klachten

Soms pijn ter plaatse van de pols, verminderde kracht en soms de aanwezigheid van een ‘klik’ bij bewegingen. Kenmerkend is dat alle klachten zonder duidelijke aanleiding zijn ontstaan.

Oorzaak

Midcarpale instabiliteit ontstaat door een te zwakke ophanging van het polsgewricht. De diagnose midcarpale instabiliteit wordt vaak niet herkend en pas laat gesteld. Patiënten zijn vaak jonge vrouwen met laxe gewrichten. De behandeling bestaat uit handtherapie. Het is van belang dat deze patiënten niet tot chirurgische behandeling worden verleid.

Mogelijke behandelingen

Algemeen

De verslapte ophanging waarvan sprake is bij midcarpale instabiliteit kan niet getraind worden. De stevigheid van de aangedane pols is alleen te verbeteren door de spieren in de onderarm te versterken en door de aansturing van de aangedane pols/hand te verbeteren. De oefeningen worden zo veel mogelijk binnen de pijngrens uitgevoerd. In de loop van de behandeling voert de handtherapeut de belasting op en bouwt hij de oefeningen verder uit. Het opbouwen van voldoende kracht duurt ruim zes maanden.

Risico’s

Bij de behandeling van midcarpale instabiliteit spelen geen operatierisico’s.

Nazorg

Het handtherapeutisch oefenschema ter versteviging van het spierkorset is een intensieve behandeling. Deze impliceert meerdere bezoeken aan de handtherapeut voor advies, instructie en oefentherapie. Naast deze contacten is het zeer belangrijk dat de oefeningen die de therapeut voorschrijft dagelijks worden uitgevoerd. De behandeling staat of valt juist met thuis oefenen. Het is van groot belang de spieren die na verloop van tijd voldoende getraind zijn om het spierkorset te verstevigen, te blijven trainen middels de aangeleerde oefeningen.

Resultaat

Indien de voorschriften voor de oefeningen die de handtherapeut voorschrijft goed worden nageleefd, is de kans op een goed resultaat groot.

Terug naar polsklachten

Vergoeding door zorgverzekeraar

Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

Onze specialisten in polsklachten

  • Onze specialisten krijgen gemiddeld een 8,9. We zijn aangesloten bij diverse branche organisaties zoals […]

Veel gestelde vragen

  • Hoe snel kan ik bij jullie terecht?

    De wachttijd voor het eerste consult is kort, u kunt vaak al binnen een week bij ons terecht. Bekijk de actuele wachttijden van het Handencentrum op de site van het Martini Ziekenhuis (Kopje: Plastische Chirurgie).

  • Krijg ik mijn behandeling vergoed?

    Alle behandelingen die het Handencentrum Groningen verricht vallen onder de basisverzekering. Dit betekent dat alle behandelingen in principe worden vergoed, uiteraard met in achtneming van het wettelijk eigen risico. Zoals met alle behandelingen die vallen onder de basisverzekering zullen de kosten rechtstreeks verrekend worden met uw zorgverzekeraar.

  • Kan ik bij jullie terecht voor een second Opinion?

    U heeft recht een ‘tweede mening’(second opinion) te vragen, bijvoorbeeld omdat u twijfelt aan de gestelde diagnose of de voorgestelde behandeling. Uiteraard kunt u hiervoor bij ons terecht. U overlegt de kosten van de second opinion zélf met de zorgverzekeraar, wij raden u daarom aan even contact met uw zorgverzekeraar op te nemen voordat u een afspraak maakt.

  • Word ik verdoofd?

    Bij poliklinische operaties krijgt u plaatselijke verdoving door de handchirurg zelf. Bij ingrepen op de operatiekamer krijgt u een voorgesprek met de anesthesioloog die samen met u beslist of alleen de arm wordt verdooft of dat onder narcose wordt behandeld.

Heeft u nog een vraag? Bel (050) 524 59 80 of stuur ons een mail