Artrose duimbasis
Artrose is een aandoening van de gewrichten. Normaal gesproken zijn de uiteinden van de botten in een gewricht bedekt met kraakbeen, dat ervoor zorgt dat de botten soepel en pijnloos over elkaar heen schuiven. Bij artrose slijt het kraakbeen en gaan de botten tegen elkaar wrijven.
Klachten
Pijn bij het vastpakken van voorwerpen met de duim en vingers. Naarmate de situatie verergert, gaat de geringste beweging al pijn doen. De kracht neemt af en de duim kan bij gebruik dikker worden.
Oorzaak
Gewrichten hebben een ophanging die ontwrichting voorkomt. De ophanging van het duimbasisgewricht kan in de loop der jaren verslappen, waardoor de gewrichtsoppervlakken verkeerd over elkaar bewegen. Artrose kan ook ontstaan na gewrichtsletsel, een breuk of door bepaalde auto-immuun ziekten zoals reuma.
Mogelijke behandelingen
Algemeen
Bij vroegtijdige ontdekking van de aandoening kan deze behandeld worden met niet-operatieve maatregelen als bewegingsbeperking, een spalkje of een injectie die de zwelling tegengaat. In gevorderde gevallen is een operatie noodzakelijk. Bij deze operatie wordt het botje met een versleten gewrichtsvlak uit de duimbasis verwijderd.
Risico’s
Bij elke operatie bestaat een kans op complicaties. Zo kan er een infectie, een bloeding of pees/zenuwletsel optreden, de kans hierop is echter minimaal.
Nazorg
De hand wordt gedurende enkele weken verbonden in gips. Alleen de duimtoppen kunnen dan nog bewegen en het is goed als dit regelmatig gebeurt. Na een week verricht de gipsverbandmeester een gipswissel. Enkele weken nadat het gips is verwijderd kan onder begeleiding van de handtherapeut begonnen worden met oefeningen om optimale kracht en beweeglijkheid te herwinnen.
Resultaat
De operatie laat een klein litteken achter. Vaak duurt het drie tot zes maanden voordat de pijnklachten helemaal weg zijn. Daarna is de hand krachtiger dan voor de operatie.